Karbon vs Hliník

Proč se Tesoro Neo zlehčilo a proč je karbonová vlákna skvělou volbou pro městské elektrokolo.

Přinášení karbonu do vaší cesty do práce Po mnoha letech výroby světově proslulých karbonových kol v Cannondale je Tesoro Neo Carbon prvním městsky zaměřeným kolem, které jsme kdy vyrobili – ať už elektrické nebo jiné – vyrobené z tohoto materiálu. To znamená, že kolo je dražší než srovnatelné slitinové kolo, ale myslíme si, že je to vhodná vylepšení. Pokud pochopíte proč, myslíme, že budete souhlasit. Rám Tesoro Neo Carbon je odvozen od našeho oceňovaného silničního kola pro vytrvalostní jízdu, Synapse, ale zde je postaven s díly, které ho činí více vhodným pro městské prostředí než pro 100mílové jízdy přes Alpy. Jak jsme tedy přeměnili kolo navržené pro dlouhé silniční jízdy na ultimátní městské elektrokolo? A proč by někdo byl ochoten za to platit prémii?

Různé součásti = Různý účel

Abychom pochopili přechod od Synapse k Tesoro Neo Carbon, je důležité nejdříve pochopit geometrii kola. Termín „geometrie“ se vztahuje kolektivně k různým úhlům a proporcím různých prvků rámu kola: úhel sedlové trubky, délka hlavové trubky a desítky dalších měření.

Protože Synapse a Tesoro Neo Carbon sdílí svůj rám, sdílí i geometrii. Poměrně vysoká hlavová trubka pomáhá vytvářet více vzpřímenou jízdní polohu a poněkud prodloužený rozvor znamená stabilnější jízdu, méně nervózní, zejména při vyšších rychlostech. Tyto detaily geometrie ve spojení s mnoha dalšími vytvářejí pohodlnější a klidnější povahu než například naše závodně zaměřené kolo, SuperSix EVO, ale stále vytvářejí kolo, které je živější a reaktivnější než většina městských elektrokol.

Ale největší rozdíl Tesoro Neo Carbon oproti Synapse najdete přímo ve vašich rukou: řídítka. Někdy také nazývané „kokpit“ kola, typ řídítek a představec vpředu mohou drasticky změnit chování kola, a zde plochá řídítka a zkrácený představec Tesoro Neo Carbon vytvářejí více vzpřímený, neformální charakter jízdy. A přesto, protože geometrie kola a karbonový rám stále vycházejí ze Synapse, je to stále neuvěřitelně hbité a obratné kolo. Myslíme si, že dosahuje dokonalé rovnováhy.

Karbon vs. slitina: Klíčové rozdíly

Přechod od hliníkové slitiny k karbonovým vláknům představuje obrovský skok vpřed ve výkonu kola, když mluvíme o konstrukci jeho rámu. Přestože je často výrazně dražší, přináší několik výhod, které to opravdu ospravedlňují, a všechny se vztahují k Tesoro Neo Carbon.

Nejzásadnější rozdíl je hmotnost. Většina rámov z karbonových vláken je alespoň o několik stovek gramů lehčí než jejich slitinové ekvivalenty, což může tvořit významné procento hmotnosti rámu. A protože hmotnost je nepřítelem všech dynamik kola – zrychlení, brzdění, zatáčení atd. – ta ušetřená hmotnost znamená lepší zrychlení, lepší brzdění, lepší ovladatelnost a v případě elektrokol lepší celkový dojezd.

Druhá významná výhoda karbonových vláken je jejich pružnost. Tím myslíme stupeň, do jakého můžeme ovládat samotný materiál při vytváření rámu. Několik jednotlivých trubek tvoří průměrný rá zm z hliníkové slitiny jednou svařeny dohromady, ale karbonový rám je vyroben ze stovek kusů karbonových vláken, každý s desítkami tisíc vláken. Kde a jak jsou tyto kusy vrstveny ve formě rámu informuje o jízdních charakteristikách kola, jako je jeho stabilita při rychlosti, ostrost řízení nebo plynulost jízdy. Tesoro Neo Carbon jsme vylepšili, aby bylo skvělé ve všech těchto oblastech.

Co se týče třetí výhody karbonu oproti slitině: jízda. Karbon má díky své vláknité povaze tlumící účinek na vibrace. Při jízdě po nerovném nebo nepravidelném povrchu, nebo při velkých nárazech, rám pohlcuje významnou část nárazu, více než by jinak bylo přeneseno na jezdce při jízdě na rámu ze slitiny. Rozdíl ucítíte okamžitě.

Závěr: Případ pro Tesoro Neo Carbon Tesoro Neo Carbon jsme vytvořili, protože jsme si představili kolo, jaké jsme nikdy nevyrobili a jaké jsme nikdy nejeli: kolo narozené z vysoce rychlostního, vysoce výkonného inženýrství, ale přeladěné pro každodenní praktičnost a pohodlí. Nyní, když víte, že příběh sahá za nosič kola, světla a blatníky, doufáme, že uvidíte to, co jsme viděli my: příležitost vytvořit ultimátní městské elektrokolo. A to je přesně to, co jsme udělali.

zdroj: www.cannondale.com

×

Splátková kalkulačka ESSOX

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.