Jak správně vybrat silniční kolo

Pokud uvažujete nad koupí silničního kola Cannondale, pak je tento článek určen právě vám. Na následujících řádcích vás prostřednictvím tří jednoduchých kroků nasměrujeme k vašemu vysněnému silničnímu kolu a pomůžeme vám zorientovat se v naší produktové řadě. Pusťme se tedy rovnou do toho.

DATA | /clanky/2020 | Vybirame_roadbike_uvod_1250px.jpg

Krok 1 - VÝBĚR VHODNÉHO TYPU SILNIČNÍHO KOLA

Kde se chystám jezdit?

Na samém začátku výběru je nutné si ujasnit, jaký styl jízdy ve skutečnosti preferuji. Miluji pocit ze super rychlé jízdy, nebo se rád oddávám nástrahám nezpevněných cest. Jestliže máte v tomto ohledu jasno, pak je tu jednoduchá rovnice.

  • Miluji rychlost a jízdu po asfaltu = čistokrevné silniční kolo. Silniční kola této kategorie spadají do modelové řady SystemSixSuperSix EVOCAAD13 a Synapse.
  • Upřednostňuji technickou jízdu v terénu = cyklokrosové kolo. Do této skupiny spadají silniční kola pod označením SuperX a CAADX.
  • Chci mít možnost jezdit hladký asfalt i terén = gravel bike. V tomto případě vybírejte mezi modely Topstone Carbon a Topstone.

Krok 2 - VÝBĚR VHODNÉ VÝBAVY SILNIČNÍHO KOLA

Dostaváme se rovnou k další rovnici. Čím vyšší ambice, o to větší potřeba kvalitního vybavení.

Silniční kola dle výkonu aneb jak vysoké jsou mé cyklistické ambice

Závodně orientovaní jedinci toužící po výsledcích sáhnou, pokud to finanční situace dovolí, po tom nejvyšším karbonovém speciálu. Modely těchto kvalit naleznete v produktových řadách SystemSix a SuperSix EVO. Oba typy kol představují aero silniční speciály s tím rozdílem, že SystemSix byl zkonstruován s důrazem na rychlost a nízký aerodynamický odpor pro tratě s rovinatým profilem, kdežto SuperSix EVO je optimalizací aerodynamiky, nízké váhy a pohodlí, což jsou vlastnosti využitelné ve více členitém a kopcovitém profilu.

DATA | //clanky/2020/vyber_silnicniho_kola | system_six_img_1250.jpg

Nejrychlejší silniční kolo na světě - SyxtemSix

Bližšímu představení obou modelů jsou věnovány články Cannondale představil nejrychlejší silničku světa SystemSix a Cannondale představil novou evoluci SuperSix Evo. Mimochodem aero závodní silniční kolo SystemSix je v současné době považováno za nejrychlejší kolo světa splňující kritéria UCI.

Další řadou disponující závodní geometrií je hliníkový CAAD13, jež je ve skutečnosti geometrickou kopií ostřílenějšího karbonového sourozence SuperSix EVO. Konkrétní model CAAD13 Disc 105 získal na cyklistickém serveru road.cc ocenění ‚ROAD BIKE OF THE YEAR 2019/20‘. Za daným úspěchem stojí revoluční krok v technologii výroby, kdy se u hliníkového rámu konstruktérům podařilo dosáhnout vlastností, jež dosud nabízely pouze karbonové rámy. Hliníkový rám s aero prvky tak disponuje extra pohodlím a příjemnou hbitostí při zachování neuvěřitelné tuhosti. Více si o daném modelu přečtete v článku Nový Cannondale CAAD13.

DATA | //clanky/2020/vyber_silnicniho_kola | CAAD13_img_1250.jpg

CAAD13 - hliníkový rám s dispozicemi karbonu

Výkonnostní cyklisté budou váhat mezi karbonovým rámem osazeným nižší výbavou a hliníkovým rámem s kvalitnějšími komponenty.

Dáváte-li přednost pohodlí, je tu populární kategorie klasických silničních kol pod označením Endurance s nabídkou vzpřímenějšího posedu pro dlouhé hodiny v sedle. Karbonová řada nese název Synapse a verzi na rámu z hliníkových slitim naleznete pod označením Synapse Alloy.

V případě, že hledáte ideální poměr cena/výkon, je tu pro vás již výše zmíněná řada CAAD13, která skrývá závodní aero modely s dispozicemi, jež směle konkurují mnohem dražším karbonovým modelům. Edice CAAD Optimo pak nabízí identickou závodní geometrii za dostupnou cenu.

Rekreační jezdci dají přednost levnějším verzím na hliníkovém rámu, jež nabízejí sportovní a pohodlnou geometrii pro delší jízdu. Modelová řada, ze které je možné vybírat, nese označení Synapse Alloy. V případě, že upřednostňujete závodní aerodynamický posed vybírejte mezi modely CAAD Optimo.

Silniční kola do terénu – cyklokrosová kola a gravel biky

Jste-li nadšenci bahenních lázní, pak jsou tu pro vás kategorie cyklokrosových kol SuperX v karbonovém provedení a řada CAADX na hliníkových rámech.

DATA | //clanky/2020/vyber_silnicniho_kola | superX_img_1250.jpg

Cyklokrosový speciál SuperX Force eTap

Obojživelné stroje, zvané gravel biky, naleznete pod označením Topstone Carbon a Topstone. O modelu Topstone Carbon se více dočtete v článku Nový Cannondal Topstone Carbon. Tématu gravel biků se podrobněji věnuje článek Vybíráme gravel bike.

DATA | //clanky/2020/vyber_silnicniho_kola | Topstone_v_akci_img_1250.jpg

Cannondale Topstone Carbon v akci

Silniční elektrokola

Máte málo volného času? Chybí vám potřebná výkonnost? Máme pro vás určité východisko v podobě silničního elektrokola, které vám umožní dosáhnout vyšších cílů v kratším časovém úseku a značně umocní váš zážitek z jízdy, ať už jste výkonnostním cyklistou nebo jen příležitostným jezdcem.

Dnešní silniční elektrokola jsou díky integrované baterii a nenápadně umístěnému motoru od klasických silničních kol na první pohled k nerozeznání. V této kategorii můžete volit mezi lehkými karbonovými modely SuperSix EVO NEO či levnější kategorií hliníkových modelů Synapse NEO.


Super rychlé silniční kolo. Pssss! Vlastně elektrokolo!

SuperSix EVO Neo 1 - super výkonné silniční kolo. Pss... Vlastně elektrokolo!

SuperSix EVO Neo jsou top silniční elektrokola osazená lehkým motorem umístěným v zadním náboji a miniaturní plně integrovanou baterií. Jedná se tedy o aero silniční top model s možností nouzové dopomoci při jízdě v kopcích a jízdě proti větru. Model Supersix EVO NEO 1 váží pouhých 11,3 kg! Více se o tomto elekrokole dozvíte v článku Silniční elektrokolo které doslova létá. Synapse NEO je pak kategorie zahrnující klasická silniční elektrokola se středovým pohonem.

Krok 3 - VÝBĚR KONKRÉTNÍHO MODELU SILNIČNÍHO KOLA

Při výběru konkrétního modelu silničního kola jde ruku v ruce cena s výbavou a kvalitou použitých materiálů a technologií. Nezanedbatelným faktorem je i barevné provedení a celkový design.

Výbava a cenová úroveň silničního kola

Ceny silničních kol se pohybují přibližně od 30 000 Kč do 300 000 Kč. Nelekněte se však, ty nejdražší modely jsou určeny zejména profesionálním atletům a jejich vyšší cena je dána investicemi do vývoje nových technologií a kosmických materiálů. Každopádně cenová hranice 30 000 Kč je stěžejní, jelikož u výrazně levnějších silničních kol se bohužel nevyhnutelně setkáte s dalšími provozními investicemi, které v konečném důsledku výrazně přesáhnou námi doporučenou hranici.

Za zmínku rovněž stojí skutečnost, že s kvalitním kolem nepořizujete pouze samotný produkt, ale i další služby, ke kterým patří podpora produktu, dostupnost náhradních dílů a rychlost reklamačního servisu. Cannondale navíc nabízí doživotní záruku na rám, jež je podmíněna registrací produktu na stránkách výrobce.

DATA | //clanky/2020/vyber_silnicniho_kola | SuperSix_evo_img_zaver_1250.jpg

Čas strávený na silničním kole

Celkový čas strávený na silničním kole není nutné brát jako zákonem daný ukazatel ospravedlňující výši celkové investice. Úhly pohledu na věc jsou různé a volba cenové relace zcela svobodná. Pokud vám to finanční situace dovolí a vy si pořídíte ten nejvyšší dostupný model, jehož galusky nikdy neucítí vůni asfaltu, nikdo vám to nemá právo vytknout. Na druhou stranu se ale nevyplácí sáhnout po modelu se základní výbavou a čekat, že vám bude při plné tréninkové a závodní zátěži léta věrně sloužit. Rozumným pohledem se zdá být volba takové cenové relace, jež odpovídá tomu, jakou prioritu cyklistice přikládáte.

Závěrem bychom vám rádi popřáli, ať vám vaše nové silniční kolo přinese maximální radost z pohybu a vždy vás úspěšně doveze k vítěznému cíli.

×

Splátková kalkulačka ESSOX

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.