ANDREASSEN VÍTĚZÍ PO FINÁLNÍM DRAMATU

 

První kolo elitního mužského závodu UCI Cross-country Olympic World Cup (XCO) se neslo ve znamení chaosu, při kterém nejhůře dopadl Christopher Blevins z USA (Specialized Factory Racing), minulotýdenní vítěz, který se propadl na poslední místo. Na čele se ostatní potýkali s kopci a kořeny, někteří z nich volili běh nebo byli donuceni sesednout. Specializovaní závodníci na XCC jako světový šampion Sam Gaze z Nového Zélandu (Alpecin-Deceuninck), Němec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV XCO) a Švýcar Mathias Flückiger (Thömus maxon) využili svou sílu a rychlé tempo a vedli peloton do druhého kola.

Ve druhém kole Francouz Jordan Sarrou (Team BMC) převzal vedení a Nino Schurter ze Švýcarska (Scott-SRAM MTB Racing Team) byl hned za ním, na den přesně 14 let po svém prvním XCO vítězství. Vstup do třetího kola byl těsný, prvních 20 závodníků dělilo jen 20 sekund.

Chilský šampion Martin Vidaurre zvýšil tempo ve třetím kole a získal náskok deseti sekund, zatímco ho šest závodníků snažilo dohnat. Gaze se ho snažil dostihnout, ale Vidaurre opět zvýšil tempo a ve pátém kole byl dohnán.

Gaze a včerejší vítěz XCC, Francouz Victor Koretzky (Specialized Factory Racing), pak převzali vedení závodu, které se několikrát vyměnilo v desetičlenné skupině v šestém kole. Dán Simon Andreassen (Cannondale Factory Racing) určoval rychlé tempo, které skupinu roztáhlo. Po několika útocích Koretzkyho v sedmém kole převzal samostatné vedení, ale v předposledním kole ho technické problémy připravily o náskok.

Andreassen zaútočil rozhodně na konci kola, ale neodtrhl se od Colomba ani Koretzkého a vše se rozhodlo v rychlém finiši. Andreassen byl nejsilnější a zaznamenal své první elitní vítězství na Světovém poháru UCI v XCO. Koretzky byl druhý, Hatherly třetí, Colombo čtvrtý a Sarrou pátý. Koretzky zůstává lídrem celkového pořadí.

Blevins dokončil závod na 23. místě po návratu z posledního místa.

Po závodě Andreassen prohlásil: „Bylo skvělé znovu vyhrát Světový pohár. Je to nějaký čas, co jsem naposledy vyhrál, a teď si to chci užít.“ Koretzky přiznal: „Měl jsem skvělý den, ale technický problém mě stál lepší umístění. Přesto jsem spokojen s formou a těším se na další závody.“

×

Splátková kalkulačka ESSOX

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.